Ondt i kernefamilien?

 

Forfattere: Elsa Holmer og Anne-Marie Beck-Nielsen.
Udgivet 5.september 2013. Forlaget Indblik. Pris kr. 199,00. Kan købes her: Forlaget Indblik på Saxo.com eller i boghandelen.


"Forholdet mellem forældre og børn har en stor indflydelse på os alle livet igennem. Hvis forholdet skal være - og forblive - godt, kræver det, at forældre og deres voksne børn kan blive ved med at være hinanden nær - men samtidig ikke nærmere, end at nærheden aldrig truer den enkeltes frihed og følelsen af ansvar for og kontrol over sit eget liv. Sådan er idealbilledet, men hvordan ser virkeligheden ud? Det kigger forfatterne Elsa Holmer og Anne-Marie Beck-Nielsen nærmere på i ny bog, hvor de stiller skarpt på relationen mellem bedsteforældregenerationen og deres voksne børn." 
 


Anmelderne skriver blandt andet:

Det er interessant, fordi det er ungdomsoprørets generation, der nu er bedsteforældre. Det var dem, der afviste autoriteter og erfaringer, og det var dem, der hyldede andre værdier end de materialistiske.
Nu lever vi i et samfund, hvor liberalismen på den ene side fortæller os, at vi har ret til at vælge vores egen tilværelse, og på den anden side har vi et velfærdssamfund, som vi forventer, står klar med tryghed på alle hylder, hvis vi skulle få behov for det. Og i dag kan bedsteforældre så få aftenskolekurser i, hvordan man udfylder bedsteforældre-rollen, men de samme tidligere deltagere i ungdomsoprøret under sig over den manglende respekt fra de yngre generationer og de yngres krav om hjælp ti børnepasning og økonomi.
Bogen gør meget ud af kontakten mellem generationerne. Er det snagen eller hygge, når bedstemor og barnebarn er venner på Facebook, og hvordan kan man holde forbindelsen vedlige? 

Birthe Strandby, bogvaegten.dk


_____________________________________________________________________________________________________________
Bogen henvender sig til bedsteforældregenerationen og deres voksne børn 25-45 år, kan læses som grundlag for tanker og diskussioner om familieforholdet. På grundlag af spørgeskema til hhv. 60+ og deres voksne børn hr de to forfattere samlet en række udsagn og tendenser i forholdet mellem de to generationer. Udsagn og konklusioner er samlet i en række temaer som fx forventninger, børnebørn, nærhed og konflikter. Tanken med bogen er, at den skal give anledning til reflektion i den enkelte familie. 

Bogen her bygger på 72 besvarelser. Den er umiddelbart brugbar som en let indgang til diskussion.
Jette Landberg, lektørudtalelse. DBC.


_____________________________________________________________________________________________________________

Også anmeldt i Flensborg avis d. 20.september 2013, på hjemmesiden "Les Danois" m.v.. Omtale i Ældresagens blad kommer i Januar. 
_____________________________________________________________________________________________________________
Læserne skriver blandt andet:

"Især det om, at mor-datter forholdet er det stærkeste- og dermed også det der skaber de største nedsmeltninger, var interessant.  Jeg troede egentlig det var mor-søn forholdende der var det mest ømtålelige. Interessant var det også, at det var så markant, at mændene stort set melder sig ud af alt hvad der berører familiens indbyrdes relationer, lige fra at sørge for kontakter på kryds og tværs, til det at deltage i løsningerne omkring de alvorligere konflikter der kan være i en familie. Det gider de sgu ikke. De vandrer lidt rundt som zombier men fruen i huset tager affære."

"God bog at blive klogere af, den skulle jeg bare ha læst for 40 år siden."

"Familien er det bedste vi har i livet, men hvor skal der kæmpes for det ind imellem."